Tarsus Belediyesi 2022’nin “Aratos Yılı” Olması İçin Kültür Bakanlığına Başvuruda Bulundu

Antik Çağ’da felsefe okulları ve yetiştirdiği filozoflarla, Dünyaca tanınan birçok medeniyete başkentlik yapmış olan Tarsus’un yeniden bir felsefe kenti olması yönünde Tarsus Belediyesi bir adım attı.

Tarsus Belediyesi 2022’nin “Aratos Yılı” Olması İçin Kültür Bakanlığına Başvuruda Bulundu

Tarsus Belediyesi 2022’nin “Aratos Yılı” olması için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurdu. Yapılan başvuru, 2022’nin şair, matematikçi ve gökbilimci (astronom) Tarsuslu filozof “Aratos Yılı” olarak ilan edilmesini kapsıyor.

Edinilen bilgiye göre, 2022’nin “Aratos Yılı” ilan edilmesi yönünde bir komite oluşturulurken, bu komite tarafından bir lobi faaliyeti yürütülecek ve üç aşamalı bir kampanya yapılacak.

Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozofların en eskisi olan Aratos’un Tarsus’a katacağı değer ile birlikte şehrin tanıtımında önemli bir katkısı olacağı belirtilen açıklamada, kentin sadece şalgam, narenciye veya çeşitli yiyecek içeceklerle değil, bilim ve felsefeyle öne çıkacağı vurgulandı.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın imzasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına 2022’nin “Aratos Yılı” olması yönündeki başvuruda şu ifadeler yer alıyor; “İnsanlık 20. yüzyılda ayak basarak uzay çağını başlattı. Teknolojideki hızlı gelişmeyle birlikte dijital çağa doğru yol almakta. İnsanlığın aya yolculuğu Mars’a ve evrenin daha başka köşelerine doğru uzanma serüveni devam ediyor. Bilim tarihinde evreni anlamaya ve çözmeye çalışan çok sayıda filozofun varlığına ve onların çabalarına tanık oldu. Bunlardan biri de Antik Çağ’da Tarsus’ta (M.Ö 315-240) yaşamış şair, Gök Bilimci (astronom) filozof Aratos’tur.

Ayın yüzeyinde NASA tarafından verilmiş Aratos adını taşıyan bir krater bulunmaktadır. Aynı şekilde Mars’ın yüzeyindeki kraterlerden birinin adı da Tarsus’tur.

Tarsus 10 bin yıllık geçmişe sahip bir kenttir. Tarsus Gözlükule höyüğünde yapılan kazılar, kentin tarihine ışık tutmaktadır. Geçtiğimiz aylarda bir okul inşaatında Aratos’un heykeli bulunmuştur.

Tarsus sahip olduğu çok sayıda değişik uygarlıklara ait tarihi yapılarıyla, doğal güzellikleriyle ve kültür sanat çabalarıyla dünyaca bilinen yaşayan bir antik kenttir.

Tarsus geçmiş birikimleriyle bir felsefe kenti, kültür varlıklarıyla bir tarih kenti, doğası ve ürettiği değerlerle bir turizm kentidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2018’i Troya, 2019’u Göbeklitepe, 2020’yi ise Patara Yılı ilan etti. Tarsus Belediyesi, Tarsus halkı ve aydınları olarak sadece Tarsus’u değil, Türkiye’nin de Dünya’ya tanıtılmasına katkıda bulunacak, çeşitli bilim çevrelerinin gözünü de bu kente çevirecek bir proje olarak 2022’yi “ARATOS YILI” ilan edilmesini öneriyoruz.

Tarsus Belediyesi olarak, 2022 Aratos Yılı kapsamında kentin tanıtımı, yerli-yabancı konukların Tarsus’ta ağırlanması, Aratos’un merkezinde yer alan konferans, sempozyum, sergi, film gösterimleri gibi pek çok bilim, kültür ve sanat etkinliğini hayata geçirerek üzerine düşeni, sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle de iş birliğine giderek hakkıyla yerine getirecektir.

Bakanlığınıza ve ilgili komisyona 2022’yi Aratos Yılı olarak ilan etmesini öneriyor ve bunu arzuluyoruz”.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kültür ve Turizm Bakanlığı her yılın sonunda bir sonraki yılın temasını açıklıyor. Şu ana kadar Anadolu’nun antik kentleri adına yıl ilan edildi. Tarsus Belediyesi olarak kentimizin bir değeri ve evrensel özelliklere sahip bilim ve düşünce insanı olan Tarsuslu filozof Aratos’u öneriyoruz. 2022’nin

“Aratos Yılı” edilmesi yönünde bakanlığa başvuru yaparak ilk adımı attık. Bundan sonra bir buçuk yıl boyunca bir çalışma yürüteceğiz. 2022’nin “Aratos Yılı” ilan edilmesi halinde Tarsus’un ve Türkiye’nin tanıtılmasına önemli katkıları bulunacaktır.” diye konuştu.

ARATOS KİMDİR?

Aratos (d. MÖ 315 Tarsus - ö. MÖ 240 Makedonya, Pella), Antik Çağ'da yaşamış stoacı filozof, şair, matematikçi ve astronom. İlk eğitimini Tarsus'ta tamamlamış Aratos, daha sonra yirmili yaşlarında matematik ve astronomi öğrenimi yapmak için Atina’ya gitti, bu arada Stoacı filozof Zenon’dan felsefe okudu.

Şair Kallimakhos’la yakın dostluk kuran Aratos, Makedonya hükümdarı Antigonas Gonatas'ın ve Suriye kralı Antiokhos Soter’in yanında da bulunmuştur. Şairin ilk iki yapıtı olan uzun destanlar günümüze ulaşmamıştır. Buna karşılık, Antigonos’un isteği üzerine kaleme aldığı Phainomena (Gök Olayları) adlı öğretici uzun şiiri eksiksiz olarak elde bulunmaktadır. Şair, bu yapıtı, Stoa felsefesinin ilkelerini göz önünde tutarak yazmıştır. Özgün açıklamaları ve üslubuyla öne çıkan yapıt, çeşitli dillere çevrilmiş ve uzun süre etkisini yitirmemiştir.