BORSA İSTANBUL, ANADOLU ŞIRKETLERINI HALKA ARZA DAVET EDIYOR

Anadolu şirketlerinin halka arzlarını arttırmayı hedefleyen Borsa İstanbul, il il hatta şirket şirket gezerek borsada işlem görmenin fırsat ve avantajlarını anlattığı bilgilendirme toplantıları düzenliyor.

BORSA İSTANBUL, ANADOLU ŞIRKETLERINI HALKA ARZA DAVET EDIYOR

Mersin firmalarıyla bir araya gelen Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun,  'kurumsallaşma' ve 'finansal kaynak' arayışındaki şirketleri halka arza davet ederek, "Gelin, halka arzla hem şirketlerinizi sürdürebilir kılın hem de ülke ekonomisine ve milli sermayeye katkıda bulunun" dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) üyelere yönelik, halka arz ve Borsa İstanbul'da işlem görmenin fırsat ve avantajlarının anlatıldığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının konuğu ise, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun oldu. Ergun, şirketlere halka arz ve borsada işlem görme sürecini ilk ağızdan anlatarak, merak edilen soruları yanıtladı. 

Kızıltan: "Türkiye Anadolu KOBİ'leriyle büyüyor"
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, toplantıda yaptığı konuşmasında, ekonomik anlamda genellikle İstanbul merkez olmak üzere kaynakların Marmara bölgesine aktarıldığını belirterek, "Oysaki Türkiye Anadolu KOBİ'leriyle büyüyor ve Anadolu KOBİ'leri kendi yağında kavruluyor. Bu anlamda Borsa İstanbul'un halka arz tanıtım toplantıları şirketlerimize yeni bir vizyon kazandıracaktır. Mersin'den mutlaka borsaya girebilecek Türkiye'ye katkı sunacak arkadaşlarımız vardır. Mersin'de keşfedilmemiş ciddi bir potansiyel var" diye konuştu. 

Ergun: "Borsa, birilerinin alış birilerinin satış yaptığı bir pazar yeri"
Borsa İstanbul'un bir kamu kurumu olduğunu aktardığı sunumunda Genel Müdür Korkmaz Ergun, teknik bir birim olarak, birilerinin alış birilerinin satış yaptığı bir pazar yeri ya da bir platform olarak düşünülmesi gerektiğini, kendilerinin ise bu pazar yerini sağlıklı işletmek, denetlemek ve takibini yapmakla yükümlü olduklarını ifade etti. 24 yıldır borsacılığın her biriminde bir fiil çalıştığından bahseden Ergun, "Son iki yıldır öz eleştiri yaparak, kendimizde bazı eksiklikler görerek, insanların kafasındaki sadece grup şirketlerinin ya da global şirketlerin borsada işlem görür algısını kırmaya çalışıyoruz. Bu nedenle sizlerle bir araya gelerek, sermaye piyasalarının getirilerini anlatmaya çalışıyoruz" dedi. 

"Borsaya gelen kazanır"
Şirketlerin yeni yatırımlar ya da ihtiyaç duydukları finansmanı ağırlıklı olarak bankacılık sektöründen sağlamakta olduğunu, sermaye piyasalarının yeterince kullanılmadığından bahseden Ergun, paylarını halka arz eden ve borsada işlem gören şirketlerin, uygun finansman sağlamanın yanında kurumsallaşma, tanınırlılık ve paylarını likidite kazandırma imkanlarına sahip olacaklarını söyleyerek, "Borsaya gelen kazanır" dedi.  

Şirketler neden halka arz olurlar?
Genel Müdür Korkmaz Ergun, şirketlerin neden halka arz olduklarını şöyle sıraladı; 
"Birinci sebep paraya ihtiyacı vardır. Yani finansman ihtiyacı ayrıca kur riskini bertaraf etmek için de bunu kullanabilirler. İkincisi likidite için. Likidite aile şirketlerin kurumsallaşmanın önemli bir fonksiyonudur. Payları nakde dönüştürme imkanı sunar. Şirketlerimiz için çıkış kapısı sağlıyor. Üçüncüsü kurumsallaşma. Kurumsallaşma şirketlerimiz için tüzel kişi ve gerçek kişi ayrımının doğru yapılıp, şirketlerin tüzel kişiliğinin korunmasıdır. Tüm bunlar şirketin ömrünü uzatan şeylerdir. Aslında sermaye piyasaları ve borsa kurumsallaşma konusunda sizi biraz zorlar. Şirketlerin başındakiler kurumsallaşmanın farkında olabilir ama sonraki nesil aynı öngörüye sahip olacaklar mı? Halka açık bir şirketse, sizden sonra gelen nesiller zaten bu suda yüzerek büyüyecekleri için kendiliğinden onun içinde olacaklar. Şirketlerimiz hazmede hazmede kurumsallaşmayı öğrenmiş olacak. Dördüncüsü de kredibilite. Şirketin paylarının borsada işlem görmesi, kolay likiditeye ulaştırır, bankacılık sektörü nezdinde kredibilitesini arttıracağından, payların teminat olarak kabul edilmesini sağlar." 

Şirketler ne zaman halka arz olmalıdır? 
Şirketlerin de insanlar gibi doğma, büyüme, olgunlaşma ve düşüş gibi süreçleri olduğundan bahseden Korkmaz Ergun, halka arzın en doğru zamanının ise bir büyümenin başında ya da olgunlaşma döneminde gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Doğru zamanlamanın önemine dikkat çeken Ergun, "Etkin hazırlık süreci yaşayanlar çok daha iyi halka arz süreci geçiyorlar. Halka arz fiyatının gerçekçi belirlenmesi de ayrıca önem taşıyor" dedi. 
Şirketlerin halka arz sürecinde alacakları aksiyonların dört aşamadan oluştuğunu belirterek, "Birincisi şirketlerimiz, finansal tablolarını SPK mevzuatına uygun hale getirmeli ve bağımsız denetim raporu hazırlanmalıdır. İkincisi, şirketler yatırım kuruluşu seçimi yani aracı kurum seçimi hazırlık sürecinin en önemli aşamalardan bir tanesidir. Üçüncüsü, Genel Kurul Kararı ve Esas Sözleşme değişikli. Dördüncüsü de, halka arz fiyatının belirlenmesidir. Şirketin değerini en iyi şirket sahibi bilir ancak aracı kurumlar da fiyat tespit raporu hazırlar. Şirket sahipleri kafalarındaki rakama değil, rapordaki rakama güvenmek zorundadır. Bu süreç ortalama 6-8 hafta sürmektedir" dedi. 

Halka arzın maliyeti nedir? 
Şirketlerin halka arzdaki maliyetlerine de değinen Ergun, ne kadar halka arz yapılacaksa bu oranın yaklaşık yüzde 5'i kadar maliyet olacağını bildirdi. İzahnamelerde bu oranın belirtileceğini kaydeden Ergun, "Halka arz fiyatı büyüdükçe bu oran yüzde 3'e kadar düşer, fiyat düştükçe oran yüzde 7'ye kadar çıkabilir" dedi.