Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Annan, Başkan Seçer’i Ziyaret Etti

Başkan Seçer, Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan ile Danimarka Mersin Fahri Konsolosu Jozef Atat’ı misafir etti. Danimarka’nın Türkiye ve Mersin’le ilişkilerinin değerlendirildiği ziyarette konuşan Başkan Seçer, Annan’a Mersin’i iyi tanıması ve izlemesi önerisinde bulundu. Seçer, “Ülkenizle yapılacak olan her türlü iş birliğinde Mersin’i önceleyin. Bu bir belediye başkanından öte bir dost tavsiyesi. Gerçekten başarılı olursunuz. Çok istikbal vadeden bir kent. Mersin eğer Danimarka ile iş birliği yapacaksa ki; buna altyapısı hazır. Bir; lojistik, iki; tarım ve gıda konusunda çok önemli potansiyeller içerdiğini söyleyebilirim” dedi. Mersin’i daha modern, çağdaş ve eğitim seviyesi yüksek bir kent yapmak istediğini de aktaran Başkan Seçer, “Çok zengin de var, çok fakir de var. Bu makası kapatmak için ben de gayret sarf ediyorum. Onun için iş alanlarının yaratılmasına katkı sunmak istiyorum. Bütün bu söylediklerimi, en azından bir kısmını başarabilirsem belirli süreler içerisinde Mersin’i hayal bile edemiyorum, çok daha güzel, çok daha gelişmiş bir kent olacaktır” ifadelerine yer verdi. Seçer, Mersin’in çok değerli tarım topraklarına sahip olduğunu da belirterek, “Yaklaşık olarak Mersin’in 1.5 milyar avroluk bir tarımsal üretim kapasitesi var. Birçok insanın da tarımla geçindiği bir kent olduğunu düşünürseniz, Mersin’e tarım kenti de diyebilirsiniz” dedi.

Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Annan, Başkan Seçer’i Ziyaret Etti

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan ve Danimarka Mersin Fahri Konsolosu Jozef Atat’ı ağırladı. Ziyarette Danimarka’nın Türkiye ve Mersin’le ticari iş birliği ve Mersin Limanı’nın potansiyeli değerlendirildi. Annan’a Mersin’i iyi tanıması ve izlemesi önerisinde bulunan Seçer, Ülkenizle yapılacak olan her türlü iş birliğinde Mersin’i önceleyin. Çok istikbal vadeden bir kent. Mersin eğer Danimarka ile iş birliği yapacaksa ki; buna altyapısı hazır. Bir; lojistik, iki; tarım ve gıda konusunda çok önemli potansiyeller içerdiğini söyleyebilirim” dedi.

Danny Annan: “Böylesine önemli bir limanın olduğu şehri ziyaret etmek çok önemli”

Ziyarette konuşan Annan, Başkan Seçer’e teşekkür ederek, “Beni kabul ettiğiniz ve bu güzel şehrinizde beni ağırladığınız için çok teşekkür ediyorum” dedi. Annan, Başkan Seçer’in odasında bulunan Mersin fotoğrafını işaret ederek, “Eğer bu arkada gördüğümüz yer Mersin’in bir resmi ise tarih içinde Mersin’in gerçekten çok gelişmiş olduğunu anlıyorum” ifadelerine yer verdi. Limanı ile deniz yolu taşımacılığında oldukça önemli bir yere sahip olan Mersin’i ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Annan,  “Mersin’e gelip böylesine önemli bir limanın olduğu şehri ziyaret etmek de çok önemli. Liman benim düşündüğümden çok daha büyükmüş. Orada konteyner vinçlerini görünce bunu anladım” diye konuştu.

“Gıda ve tarım sektöründe çok büyük bir iş birliği potansiyeli olduğunu düşünüyorum”

Annan, 5 ay önce geldiği Türkiye’yi biraz daha yakından tanımaya çalıştığını ifade ederek, “Bunu yaparken de aynı zamanda Danimarka ve Türkiye arasında iş olanakları nedir, ticaret olanakları nedir?  Biraz da bunu öğrenmeye çalışıyorum. Tabi Mersin’le ilgili şu anda kısıtlı bir bilgiye sahibim ama yine de tabi deniz taşımacılığının fırsatlar olan bir sektör olduğunu biliyorum. Danimarka dünyanın 5. en büyük konteyner taşımacılığı yapan ülkesi ve çok güçlü bir filoya sahip. Danimarka'nın bu sektörde faaliyet gösteren güçlü şirketleri de Mersin Limanı’nda zaten aktivitede bulunuyorlar” dedi.

Annan, Danimarka ve Mersin arasında gıda ve tarım alanında iş birliği için potansiyelin var olduğunun altını çizerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Henüz Danimarka ve Mersin arasında iş birliği göremediğim bir alan var; o da gıda ve tarım sektörü. Ben bu sektörde çok büyük bir iş birliği potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Covid-19 küresel salgınının durumuna bağlı olarak sonbahar aylarında Danimarka’dan bir iş heyetinin Türkiye’ye gelmesi üzerine çalışıyoruz. Gelen bu heyet tarım ve gıda sektörü ile ilgilenecek. Yapılacak ziyaret ile bu sektördeki ikili iş birliğimizin daha da geliştirilmesini ümit ediyorum. Tabii aslında şu anda Danimarka ve Türkiye arasında gıda ve tarım sektöründe zaten oldukça yakın bir iş birliği var. Bu alanda faaliyet gösteren belli başlı Danimarkalı şirketler Türkiye pazarında yer alıyorlar. Türkiye’nin ürettiği ürünler de Danimarka’ya ihraç ediliyor. Danimarka için Türkiye önemli bir pazar. Danimarka’nın ihracatı açısından Türkiye 16. en büyük pazar durumunda. Ama ben daha büyük bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple zaten Mersin'i ziyaret etmek istedim.”

Seçer, “Mersin’i daha modern, çağdaş, eğitim seviyesi yüksek bir kent yapmak istiyorum”

Başkan Seçer, Mersin’in çok hızlı gelişme gösteren bir kent olduğunu, bunda limanın da etkisinin bulunduğunu belirterek, “Mersin 16 bin kilometrekare alan üzerine kurulu ve yaşayan insan sayısı göçmenlerle beraber yaklaşık olarak 2 milyon 200 bin civarında. Bunun yaklaşık olarak 1.3 milyonu merkezde yaşıyor. Mersin, sizin de ülkenizin önemli lokomotif sektörlerinden bir tanesi olan lojistik konusunda çok iddialı bir yer” dedi.  Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan’a Mersin’i iyi tanıması ve izlemesi önerisinde bulunan Seçer, şunları söyledi:

“Ülkenizle yapılacak olan her türlü iş birliğinde Mersin’i önceleyin. Bu bir belediye başkanından öte bir dost tavsiyesi. Gerçekten başarılı olursunuz. Çok istikbal vadeden bir kent. Ben buranın yeni Belediye Başkanıyım. 2 yılımı henüz doldurmadım, 22 ay oldu. Tabi benim de Mersin'e dair planlarım var. Mersin’i daha modern bir kent yapmak istiyorum, daha çağdaş bir kent yapmak istiyorum, daha eğitim seviyesi yüksek bir kent yapmak istiyorum. Kültürün, sanatın, sporun çok daha etkili olduğu, etkin olduğu bir kent yapmak istiyorum. Örneğin Mersin çok çelişkili bir kent. Çok zengin de var, çok fakir de var. Bu makası kapatmak için ben de gayret sarf ediyorum. Onun için iş alanlarının yaratılmasına katkı sunmak istiyorum. Bütün bu söylediklerimi, en azından bir kısmını başarabilirsem belirli süreler içerisinde Mersin’i hayal bile edemiyorum, çok daha güzel, çok daha gelişmiş bir kent olacaktır. Bu da sizin gibi bizimle iletişim kurmak isteyen, bu ticaridir, bu kültüreldir, bu sosyaldir ülkeler açısından bir fırsat yaratacaktır.”

“Mersin’in Danimarka ile iş birliğine altyapısı hazır”

Mersin’in deniz taşımacılığından kara taşımacılığına, hatta yeni yapılacak bazı yatırımlarla demiryolu taşımacılığına kadar birçok olanak sunabilen bir kent olduğunu vurgulayan Seçer,  “Mersin eğer Danimarka ile iş birliği yapacaksa ki; buna altyapısı hazır. Bir; lojistik, iki; tarım ve gıda konusunda çok önemli potansiyeller içerdiğini söyleyebilirim. Mersin Limanı Türkiye’nin en büyük konteyner limanlarından bir tanesi. Şu anda kapasitesi ticaret hacmimizin altında kaldı, yetersiz kaldı. Şu anda Liman’ın genişleme çalışmaları var. Ancak ikinci liman projeksiyonu da var. Ben ikinci limanın yapılmasına Belediye Başkanı olarak daha uygunluk veriyorum. Bunun temel nedeni hem lokasyon; ikinci limanın yapılacağı alanın daha uygun olması; hem de rekabet açısından daha uygunluğu” diye konuştu.

“Ürünler buradan dünyanın her tarafına ihraç edilebiliyor”

Başkan Seçer, limanın önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, “Ürünler buradan ihracatı ya da ithalatının dışında transit ticarete de konu oluyor. Dünyanın birçok bölgelerinden Mersin Limanı aracılığıyla gelen ürünler bu koridordan Ortadoğu'ya, Kafkaslar’a kadar karayolu taşımacılığı ile taşınabiliyor. Lokasyon olarak bizim bölgemize yakın Türkiye'nin diğer bölgelerinde üretilen ihraç ürünleri de buradan dünyanın her tarafına ihraç edilebiliyor. Yaklaşık olarak 4 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Ayrıca serbest bölgemiz var” dedi.

“Tarımsal üretimde çok önemli noktadayız”

Türkiye’nin en büyük taşımacılık filosunun Mersin’de olduğu bilgisini veren Seçer,  “Bu imkânı sağlayan birinci sırada Mersin Limanı, ikincisi de bu bölgede üretilen ürün çeşitliliği. Yurtdışından ürünler geliyor, buradan kara yoluyla diğer ülkelere ya da Türkiye'nin diğer bölgelerine taşınıyor ya da Türkiye'nin diğer bölgelerinde üretilen ihraç kalemleri az önce söylediğim gibi buradan ihraç ediliyor.  Ama önemli bir konu var. Tarımsal üretimde çok önemli noktadayız. Tarımda ve gıdada. Sizin de ilginizi çekecektir. Sanayi sektörü rakamsal olarak iyi durumdadır. Sanayi üretimi, tarım üretimi, ithalat ve ihracat burada önemli bir lojistik alan yaratıyor” diye konuştu.

“Mersin'in yaklaşık 1.5 milyar avroluk bir tarımsal üretim kapasitesi var”

Seçer, Mersin’in çok değerli tarım topraklarına sahip olduğunu da belirterek, “Mersin’in yüzölçümünün dörtte birinde çok verimli tarım toprakları vardır. Bu bölgede üretilen ürünler değerli ürünlerdir. Özellikle seracılık, örtü altı üretim, her türlü meyve üretimi, sebze üretimi, bunlar bizim de narenciye başta olmak üzere ihraç kalemlerimiz içerisinde en önemli çeşitleri oluşturuyorlar. Yaklaşık olarak Mersin’in 1.5 milyar avroluk bir tarımsal üretim kapasitesi var. Birçok insanın da tarımla geçindiği bir kent olduğunu düşünürseniz, Mersin’e tarım kenti de diyebilirsiniz” dedi.