Zeki Kaymakçı'nın Büyük Edebiyat Projesi

Şiir Kadrajda projesi Türkiye'nin çeşitli illerinden üst düzey şairlerinin birer şiirle katıldığı ve tablo aşamasında üç değerli fotoğraf sanatçısı Talip Gözdereliler, İrfan Kolçak ve Seycan Talas'ın muazzam görselleri ile birleşerek meydana getirdikleri nefis tablolarla açılan sergiler ve sergi süresince düzenlenen şiir etkinliklerinden oluşmaktadır.

Zeki Kaymakçı'nın Büyük Edebiyat Projesi

Gören herkesin hayran kaldığı, adını ve asaletini daimi taşıyacak olan ŞİİR KADRAJDA projesi; Şair Zeki Kaymakçı'nın gösterdiği üstün  gayret ve harcadığı mesai ile hazırladığı ilk sergi 23 Temmuz 2021 tarihinde saat 17:00'de Edremit Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'nde açıldı ve 28 Temmuz olarak planlanmasına rağmen gösterilen yoğun ilgi üzerine 30 temmuz 2021 tarihi akşamına kadar halkın ziyaretine açık tutuldu.

Zeki Kaymakçı tarafından hazırlanan Şiir Kadrajda projesinin ilk sergisi Balıkesir'in Edremit ilçesinde; Edremit Belediyesi, KAGEZ ve Kazdağı Şairleri Grubu tarafından düzenlendi. Serginin açılışına Edremit Belediye Başkanı adına Belediye Başkan yardımcısı Tayfun Gerkuş, CHP Edremit İlçe Başkanı Deniz Onur Özcan, MHP Edremit İlçe başkan yardımcıları Mustafa İnci ve Hidayet Sarcan ile MHP Edremit İlçe Teşkilatı Kadın Kolları Başkanı Seçkin Gökçegöz katılımıyla açılmıştır.

 İrfan KOLÇAK, Başkan Yardımcısı Tayfun GERKUŞ, Zeki KAYMAKÇI, Seycan TALAS.

Katılımcı şairlerden Ali Altınlı, Ozan Uslu, Demet Esen, Müjgan Suna, Havva Keskin, Mihrinaz Ferhan Arduç, Belgin Elburz Sarcan, Gaffar Güllü, Arif Afacan, Erman Öcal, Halime Nur Yıldırım, Alpaslan Durma, Burhan Karacan, Serdar Bezdüz, Halide Vatansever ve İnci Demiray Yıldırım'ın da hazır bulunduğu kırmızı kurdele kesme töreniyle açıldı. Serginin açılışına aynı zamanda şair ve bestekâr olan ses sanatçısı ve yazar Onur Akay da katılım sağladı. Kalabalık bir ziyaretçi topluluğunun beğenisine sunulan serginin açılış töreninden sonra Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Gerkuş tarafından Edremit'in tanıtımında kullanılan çeşitli kitapçıklar ve Sabahattin Ali'ye ait kitaplar katılımcı şairlere hediye edildi.

 Sergi açılış töreni, protokol ziyareti ve fotoğraf çekimleri yapıldıktan sonra saat 19:00 itibariyle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı tarafından şairlere araç tahsis edilerek Balıkesir şehir merkezinde bulunan Ahmet Kot Millet Kütüphanesi gezisi yapılmıştır. Aynı günün akşamında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi güzide şairlerin onuruna bir akşam yemeği vermiştir.

İkinci gün Edremit'in gözde mekânlarından Teras 62'de şiir ve müzik şöleniyle devam eden etkinliğin mutluluğu ve memnuniyeti şairlerin ve katılımcı misafirlerin yüzünden okunuyordu. Şiir Kadrajda projesinin bundan sonraki sergi ve şiir etkinlikleri başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Yozgat  olmak üzere bir çok il ve ilçede hayata geçirilecektir. Haberimizi yayına aldığımız sıralarda yeni bir haberle Şiir Kadrajda projesinin Edremit Kitap Fuarına alındığı ve bazı katılımcı şairlerin imza gününe katılacaklarını öğrenmiş bulunmaktayız.

Sergi sonunda duygularını sorduğumuz Şair Zeki Kaymakçı;

  ‘’Bu proje benim şiir adına hayata geçirmekten büyük heyecan duyduğum ve müspet sonuçlarından fazlasıyla emin olarak inandığım bir projeydi. Telefonu açıp projeden bahsettiğim ilk arkadaştan son kişiye kadar heyecanımı hiç kaybetmedim, bunun en büyük sebebi şiire olan inancım, şiire olan sevgimdi. Yaşanılan anı ölümsüzleştiren fotoğraf karelerinin şiirle buluşmasının nasıl güzel bir etki yarattığını daha önce yine içinde bulunduğum benzer bir projede görmüştüm fakat bu sefer daha büyük bir boyutta hayal ettim.

     Güzel olan şey; yazdıkları şiirlerle gönülleri fetheden üst düzey şairlerinde, bu projede isminin geçmesinin kendisi için inanılmaz bir sıçrama olduğunu düşünen daha genç ve yeni şair dostlarımın da istisnasız bu hayale ve heyecana ortak olmasıydı. Bu heyecana ortaklık bir sinerji yarattı, bir kartopu koca bir çığa dönüştü.

     Dağdan aşağı yuvarlanan bir kartopunun gittikçe büyümesi ve sonrasında inanılmaz boyutlara oluşmasında ki kolaylıklar gibi olmadı elbette çünkü biz bu sefer bu kartopunun bir dağın en altından zirveye doğru yuvarlamaya çalıştık. Zorlananların, inançsızların ve ufuklarında beliren ışığı görmekten yoksun olanların dayanamayacağı bir süreçti ve zaten geçen zaman daha güçlü şairlerle gösterim zamanına ulaştı. Bundan sonra bu işin manevi meyvelerini derme ve bu işin tadını çıkarma zamanı.

     ŞİİR KADRAJDA Projesinin Edremit Belediyesi’ne, CHP ve MHP İlçe Başkanlıklarına, Açılış akşamı yaptıkları jestlerden dolayı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Edremit ilçesinde yapılan başlangıç sergisine ev sahipliği görevini, bütün çalışanlarının güler yüzlü destekleriyle kusursuzca yerine getirmesinde, entelektüel kişiliği ve cana yakın dostluğu ile başrollerden birinde olan, Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi Müdürü Sayın Cumhur Dokur’a

     Eline aldığı kalemi yaratıcının isteği doğrultusunda oynatarak yazılan, insanların bazen gözyaşı bazen tebessüm bazen de heyecan içinde okuduğu şiirlerin güzel yürekli sahiplerine ve muhteşem ötesi fotoğraflarını hiç çekinmeden projemize veren değerli fotoğraf sanatçısı dostlarıma, bu büyük hayali benimle birlikte gerçeğe dönüştürdükleri için teşekkür ediyorum.’’ dedi...

ŞİİR KADRAJDA PROJESİ KATILIMCI LİSTESİ

1- Zeki Kaymakçı

2- Abdurrahim Gültekin  ( Mardin)

3- Ali Altınlı ( Ankara)

4- Alpaslan Durma ( İzmir )

5- Arif Afacan ( Balıkesir )

6- Ayşe Yakup ( Ankara )

7- Belgin Elburz Sarcan ( Balıkesir)

8- Burhan Karacan ( İzmir )

9- Demet Esen ( Konya )

10- Doğan Balkız ( İstanbul )

11- Doğan Özdemir ( Denizli )

12- Ekrem Gül (İstanbul )

13- Elif Tarhan ( İstanbul )

14- Erman Öcal ( İzmir )

15- Fatma Çetin Kabadayı ( Konya )

16- Fatma Dila Reyhan ( Artvin )

17- Fikret Bezgin ( Ankara )

18- Filiz Daş ( Mersin )

19- Gaffar Güllü ( İzmir )

20- Göksel Kara ( Manisa )

21- Halide Vatansever ( Balıkesir )

22- Halime Nur Yıldırım ( İzmir )

23- Hamdi Balık ( İstanbul )

24- Havva Keskin ( İzmir )

25- Hıdır Bal ( Balıkesir )

26- İnci Demiray Yıldırım ( İstanbul )

27- İsmihan Kördemirci  ( Ankara )

28- Kadir Doğualp  ( Çorum )

29- Kamil Gündüz  ( İstanbul )

30- Meral İşleyen Tufan ( Tekirdağ )

31- Merve Öztiryaki ( İstanbul )

32- Mihrinaz Ferhan Arduç ( İstanbul )

33- Mine Mirela Bulgaru ( İstanbul )

34- Mustafa Çelebi Çetinkaya ( Ankara )

35- Müjgan Suna ( İstanbul )

34- Müzeyyen Emlak İşkur ( İstanbul )

37- Nurgül Kaynar Yüce ( İzmir )

38- Ozan Uslu ( İzmir )

39- Özlem Çallı ( Aydın )

40- Ruşen Dilek Özen ( İstanbul )

41- Samim İğde ( İstanbul )

42- Savaş Koç ( İstanbul )

43- Sena Sezgin ( İzmit )

44- Serdar Bezdüz ( Ankara )

45- Sevil Bozkurt Yörükoğlu ( İzmir )

46- Sevim Yıldız  ( Malatya )

47- Sibel Orcan ( Antalya )

48- Songül Yurdagül ( Yozgat )

49- Tamer Varlı ( İstanbul )

50- Ümit Karaman ( İstanbul )

51- Yunus Kara ( Düzce )

52- Yusuf Ali Tuğlu (İstanbul )

53- Yusuf  Doğdu ( Kayseri )

54- Zeynep Özügenç ( İzmir )

     İçinde bulunduğum bir projeyi habere dönüştürürken tarafsız olmaya davrandım. Fakat iki yıla yakın bir süreçte hazırlanan ve her evresinde yaşanan tüm zorlukları yakından bildiğim bu çalışma karşılığında tarafsız kalmam mümkün olmadı. Edremit ilçesindeki açılış sergisinde olmayı çok istemiştim fakat annemin sağlık sorunu sebebiyle katılmamış olmanın üzüntüsünü yaşamaktayım. Dostlarımın da üzüldünü biliyorum. Bundan sonraki sergileri aynı heyecanla beklediğimi belirtmek isterim. Edebiyat dünyasında "Şiirbaz" mahlasıyla tanınan Şair Zeki Kaymakçı'yı bir cümleyle ifade etmem gerekirse; asıl zenginliğin ne olduğunu bize mısralarına gizlediği şifrelerle anlatan kaleminin asaletiyle gönüllerde sönmeyecek bir sevgi yanardağıdır Zeki Kaymakçı.