TARSUS SARIULAK ZEYTINI ANIT AĞACI’NIN KORUMA ALANI

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus Ticaret Borsası işbirliği ile yürüttüğü “Zeytin Bütün Ağaçların İlkidir Projesi” kapsamında, Tarsus’un Karadiken Mahallesi’nde bulunan ‘Tarsus Sarıulak Zeytini Anıt Ağacı’nın koruma alanında, restorasyon ve çevre düzenleme faaliyeti gerçekleştirildi.

TARSUS SARIULAK ZEYTINI ANIT AĞACI’NIN KORUMA ALANI

Yapılan araştırmada 820 yaşında olduğu belirlendi 

Tarsus Ticaret Borsası’nın başvurusu üzerine 2018 yılında, menşei coğrafi işaret tescili yapılan Tarsus Sarıulak Zeytini konusunda bölge genelinde yürütülen çalışmada, en yaşlı ağacın Karadiken Mahallesi’nde bulunan anıt ağaç olduğu tespit edildi. Proje kapsamında, Mersin Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu kararı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın oluru ile yapılan inceleme neticesinde, anıt zeytin ağacının yaklaşık 820 yaşında olduğu belirlendi. 

Temizlik ve çevre düzenlemesi yapıldı 

Proje çerçevesinde Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından, anıt ağacın bulunduğu bölgede oldukça kötü durumda olan alan tamamen temizlendi. Parke taş döşemesi, taş duvar örülmesinin yanı sıra, ağacın yanında bulunan eski ve yıkıntı halindeki taş bina ile yıkılmış su kuyusunda restorasyon ve çevre düzenlemesi gerçekleştirildi. 

  •